Drinkar och cocktails

cocktailsDefinitionen av en cocktail är mer eller mindre en blandad dryck där minst en ingrediens är alkoholhaltig. I Sverige brukar man säga att en drink innehåller 2 olika ingredienser medan en cocktail måste innehålla minst 3 olika ingredienser. En annan generell skillnad är att en drink kan hällas upp i ett glas, ingrediens för ingrediens medan en cocktail ofta behöver skakas eller förberedas på ett lite mer avancerat vis. Det är dock vanligt att helt enkelt kalla alla blandade drycker för drinkar.

Berömda och populära drinkar

  • Old fashioned

Kanske en av de mest kända och en av de äldsta drinkarna är Old fashioned. Denna cocktail görs på bourbon som vilket är amerikansk typ av whisky gjord på majs istället för malt. I en Old fashioned blandar man denna whisky med socker, Angostura, cocktailbär och sodavatten.

  • Mojito

Detta är en drink som vuxit sig ganska populär och trendig på senare år. Med ursprung från Kuba så görs denna drink på färska ljus rom, färska muddlade myntablad, socker och sodavatten. Vissa gillar att använda sockerdricka såsom till exempel 7-up eller Sprite istället för sodavatten.

  • Cuba libre

En annan drink från Kuba. Namnet syftar till det kubanska folkets frihet och är drinken är väldigt simpel då den endast innehåller mörk rom och cola och behöver heller ej förberedas på något särskilt vis. Det är vanligt att tillsätta en klyfta lime eller citron på toppen.

  • Whisky sour

Denna drink har blivit väldigt populär i ett Sverige vars restaurangvärld blivit mer och mer inspirerad från amerikansk mat- och dryckeskultur. Drinken görs genom att skaka bourbon med citronjuice och lite socker. Ofta används äggvita som blir till skum när den skakas. Det är även vanligt att tillsätta några droppar Angostura.

  • Lynchburg lemonade

En broder till Whisky sour då den i princip görs på samma sätt. Enda skillnaden här är att man tillsätter apelsinlikör. Namnet kommer ifrån staden där Jack Daniel’s har sitt ursprung och utmärkande för denna drink är att just denna sorts bourbon ska användas till skillnad från Whisky sour där valet av bourbon är fritt.