Historian av vin

wine_making785Vin är en av de dryckerna som historiskt sätt har följt med människan sedan urminnes tid. Det finns bland annat med i flera religiösa skrifter. Exempel på detta är religiösa händelser som “nattvarden” där det beskrivs att Jesus delar sin sista måltid med sina lärjungar. Vin syns också återigen i diverse konstverk sedan tusen år tillbaka. Av denna anledningen det beskrivas som en av människans främsta drycker.

När man talar om när det första systematiska bruket av att framställa vin kom kan det vara svårt att beskriva eftersom att det inte finns några dokumenterade bevis på det. Däremot uppskattar man att det var runt svarta och kaspiska havet. I Mesopotamien var vinodlingar belagda vid runt 6000 före Kristus och 3000- talet före kristus i Egypten. Målningar från den forntida Egypten som avbildar en vintrampare. Material som dryckeskärl avsedda för vin har också hittats från den tiden. I däremot antikens Grekland hade vinet en mycket viktig social funktion vid fester som Dionysosfesterna som gick ut på att minnas vinets gud. Festerna bestod av tävlingar av olika slag som bland annat i dramatik. Diverse keramik som använts för förvaring, konsumering och blandning av vin har hittats från antikens Grekland.

Kunskapen om vin spred sig sakta med säkert runt över världen. Det spred sig bland annat till Italien som idag har ett namn för sina viner. Vingårdarna började bli allt fler i Italien när populariteten av drycken ökade. Vin importerades också från Grekland vid den tiden men den inhemska produktionen konkurrerade ut den grekiska vinet. Vin dracks vid den tiden av folk i de flesta åldrarna men främst av unga. Det skulle kunna beskrivas som en “ny trendig dryck” vid den tiden. Bland litterära personer som Plinius, var det en populär och uppkastad dryck. Beroende på tiden den har lagrats var efterfrågan stor. Ju längre desto bättre