Ölens värld

beer-tour-610x406Öl som dryck kanske är den mest populära i världen efter vatten. Öl har producerats i cirka 7000 år och hittas över hela världen i en oändlig mängd olika varianter och sorter. Från början gjorde man öl med jäst, vatten och stärkelse i form av malt, vete, ris och majs. Sedan ungefär 1000 år tillbaka så har man dessutom använt humle. Idag är humle kanske den mest populära ingrediensen då den tillför mycket av den härliga beska smaken som många föredrar idag.

De två huvudsakliga öltyperna

  • Lager

Detta är den vanligaste typen av öl då den utgör cirka 90% av marknaden. Lager är ett samlingsnamn för alla typer av underjäst öl, vilket i korta drag betyder att den jäses långsamt under låg temperatur vilket får jästen att sjunka till botten ganska snabbt. Lageröl kan vara alltifrån svart till guldfärgad och det finns tusentals olika sorter.

  • Ale

Ale är å andra sidan ett samlingsnamn för alla typer av överjäst öl. Denna typ av öl jäses under högre temperaturer än lageröl, vilket gör att jästen följer med upp till ytan. Detta orsakar i sin tur ölen att få betydligt mer smak. Vanliga ale-sorter är porter, stout, veteöl och IPA.

India Pale Ale

Kanske en av de mer populära ale-sorterna numera är India Pale Ale, förkortat IPA. Enkelt beskrivet så kännetecknas denna ölsort av en mycket beskare smak på grund av mer humle och en starkare alkoholhalt. Förklaringen till både namnet och innehållet i denna öl hittas 300 år tillbaka då britterna började exporterade öl till Indien. Båtresan tog i regel omkring 6 månader och för att ölet skulle kunna hålla denna resa så använde man en större mängd humle och alkohol. Ölen blev senare populär och har idag vuxit sig väldigt stark på marknaden tack vare sin ofta komplexa men fylliga fruktiga smak och sin beska.