Olika spritdrycker

bacardiandmore_49883668När det kommer till alkohol är spritdrycker populära. De har hög alkoholhalt och är tänkta att drickas i små kvantiteter, ofta som avec efter middagen eller tillsammans med en kopp kaffe. Antalet spritsorter som existerar är tämligen många, och här presenteras några av de vanligaste.

Populära spritdrycker

Först ut är whisky, vilket är en spritdryck som tillverkas av spannmål. Smaken varierar beroende på vilket spannmål en viss whiskysort är gjord av, och de mest förekommande spannmålssorterna vid whiskytillverkning är ris, majs, råg och vete. Vad som kännetecknar whisky är den brännande och rökiga smaken. Drycken tillverkas i flera olika länder, varav Irland, Skottland och Kanada är de största tillverkarna.

Vodka är ett ryskt brännvin som är helt okryddat. Det innebär att drycken i princip består av 100% alkohol, och smakar därefter. Drycken kan tillverkas både av spannmål, precis som whisky, och olika sorters rotfrukter varav potatis är en av de vanligare. Vodka dricks antingen som snaps till maten, eller används som ingrediens i olika drinkar. Även om vodkan från början är en rysk spritsort, sker det stor tillverkning i Sverige och Finland.

Cognac och brandy är destillerade viner, det vill säga en sorts druvsaft med högre alkoholhalt än vad som förekommer i de vanliga vinerna. Generellt sett är dessa drycker lagrade på fat under längre tid än vad viner är. Smakmässigt är dryckerna starkare än vin, men sötare än whisky och har ofta noter av citronskal och blommor. Endast spritviner från Cognac i Frankrike får bära det namnet, medan brandy är betäckningen på liknande drycker från andra delar av världen. De största brandyproducenterna är USA, Frankrike och Spanien. Brandy kan drickas som den är eller användas i drinkar.

En annan populär spritdryck är det franska äppelbrännvinet Calvados. Den tillverkas genom destillering av äpplecider och under tillverkningsprocessen försvinner stora delar av fruktsockret. Det leder till att smaken inte är särskilt söt, som man skulle kunna tro, utan snarare torr och sträv. Drycken kan både drickas som den är, i form av long drink, eller som en cocktail.