Tillverkning av viner

9-2När det kommer till vin finns det oerhört många sorter att välja mellan, men de kan alla delas in i olika grupper. Röda och vita viner, samt champagne och roséviner är de absolut vanligaste kategorierna, därtill kommer olika fruktviner. Eftersom det är många som är intresserade av, och dricker, framförallt röda och vita viner, kan det vara roligt att känna till hur tillverkningsprocessen går till.

Vintillverkning steg för steg

Det allra första steget för vintillverkarna är förstås att odla lämpliga vindruvor. Det finns hundratals olika druvor som används världen över. Några av de vanligaste är Riesling, Chardonnay och Sauvignon Blanc för tillverkning av vita viner, och för röda viner används ofta Merlot och Pinot Noir. Det är vanligt att tillverka vin på mer än en druvsort, ofta 2-3 stycken.

Druvorna kan odlas på olika sätt, vilka påverkar smaken. Om druvorna planteras i en solig sluttning till exempel, blir de sötare än viner som inte fått lika mycket sol. Vindruvor som växer på svalare platser blir istället mer syrliga. Även jordmånen anses påverka smaken, och vindruvor odlas främst i sandig eller lerig terräng. Druvor som kommer från sandig jord får en lättare och mer aromatisk smak än de som odlats i lerig terräng. Där är istället smaken djupare och fylligare, och känns lite mer mogen.

Efter att druvorna plockats, sorteras och krossas de. Vid framställningen av röda viner får dessa “macereras” efter krossningen. Det innebär att skalet får ligga kvar i druvsaften, dels för att färga av sig och dels eftersom tanniner och andra smakämnen sitter i skalet. Vita viner macereras antingen inte alls, eller en väldigt kort stund. Ju längre vinet macereras, desto fylligare smak får det.

Efter att man fått till den rätta smaken, pressas vindruvorna så att druvsaften skiljs från skalen. Sedan är det dags för jäsning,och temperaturen som används skiljer sig mellan röda och vita viner. De förstnämnda jäses ganska varmt, vid ca 25-30 grader, medan vita viner jäses vid rumstemperatur. Därefter är det dags att lagra vinet under några års tid, innan det buteljeras på flaska eller box och är klart att drickas.